ŠPANIJA EMITUJE ZELENE OBVEZNICE
Back to news
News

ŠPANIJA EMITUJE ZELENE OBVEZNICE

Španija se u utorak sprema izdati prvu zelenu obveznicu, najavljujući septembarski val izdavanja dužničkih hartija kojima zemlje planiraju podržati „zelenu“ potrošnju u oporavku od koronakrize.


Španija će se obveznicom koja dospijeva na naplatu za 20 godina zadužiti za pet milijardi evra, prema IFR-u, u skladu sa julskim najavama ministarstva finansija, a planira je prodati direktno krajnjim investitorima preko grupe banaka.


Vrijednost prikupljenih ponuda iznosi 60 milijardi evra.


Španija se time pridružuje sve većem broju evropskih zemalja koje su ove godine izdale obveznice za finansiranje ekološki prihvatljive potrošnje, računajući na dobar odaziv investitora.


Evropska komisija objavila je danas da će prvu „zelenu“ obveznicu izdati u oktobru.


"EU namjerava od danas do kraja 2026. izdati „zelene“ obveznice u vrijednosti do 250 milijardi evra, čime ćemo postati najveći emitent zelenih obveznica u svijetu", istaknuo je u saopštenju komesara EU-a za budžet i administraciju Johannes Hahn.


Bruxelles je nakon analize plana finansiranja oporavka u ovoj godini potvrdio i da u ovoj godini planira izdati dugoročne obveznice ukupne vrijednosti oko 80 milijardi evra i kratkoročne dužničke hartije vrijedne nekoliko desetina milijardi evra.


Njemačka će u srijedu izdati četvrtu „zelenu“ obveznicu, a Britanija će izaći na tržište duga za dvije sedmice.


Austrija se sprema zadužiti za 1,61 milijardu evra obveznicama koje dospijevaju na naplatu 2031. i 2037. godine, a Njemačka će izmijeniti iznose izdavanja obveznica indeksiranih za inflaciju s rokovima naplate u 2030. i 2046. godini kako bi prikupila 700 miliona evra, navodi Reuters.

Other news