JAVNI POZIV ZA UPIS I UPLATU PRVE EMISIJE DUGOROČNIH KORPORATIVNIH OBVEZNICA JAVNOM PONUDOM SVIM DOMAĆIM I STRANIM FIZIČKIM I PRAVNIM LICIMA
Back to news
News

JAVNI POZIV ZA UPIS I UPLATU PRVE EMISIJE DUGOROČNIH KORPORATIVNIH OBVEZNICA JAVNOM PONUDOM SVIM DOMAĆIM I STRANIM FIZIČKIM I PRAVNIM LICIMA

ZP „ELEKTROKRAJINA“ AD Banja Luka
Kralja Petra I Karađorđevića 95
78 000 Banja Luka

Na osnovu člana 33. Zakona o tržištu hartija od vrijednosti vrijednosti („Službeni glasnik Republike Srpske" br. 92/06, 34/09, 30/12, 59/13, 108/13 i 04/17) ZP„ELEKTROKRAJINA“ AD Banja Luka ( u daljem tekstu: „Emitent") objavljuje:

JAVNI POZIV ZA UPIS I UPLATU
PRVE EMISIJE DUGOROČNIH KORPORATIVNIH OBVEZNICA JAVNOM PONUDOM 
svim domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima

Pozivaju se sva zainteresovana fizička i pravna lica da učestvuju u javnoj ponudi prve emisije obveznica Emitenta. 
Obveznice iz prve emisije emituju se na osnovu Odluke o dugoročnom zaduženju prvom emisijom obveznica javnom ponudom broj SA-1180-4/21, koju je donijela Skupština akcionara Emitenta, dana 05.03.2021. godine i Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o dugoročnom zaduženju prvom emisijom obveznica javnom ponudom broj SA-1180-4/21, broj NO-5450/21, koju je donio Nadzorni odbor Emitenta, dana 11.05.2021. godine. Rješenjem Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske, broj: 01-UP-31-225-6/21 od 11.06.2021. godine, odobren je Jedinstveni prospekt za prvu emisiju obveznica pod sljedećim uslovima:

• Broj, nominalna vrijednost hartija od vrijednosti i ukupna vrijednost emisije: Prvom emisijom emituje se 40.000 obveznica, pojedinačne nominalne vrijednosti 1.000,00 KM, ukupne nominalne vrijednosti emisije 40.000.000,00 KM.

Dospijeće, visina kamate:  Dospijeće emisije je 10 (deset) godina od dana upisa emisije u Centralni registar hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka. Kamatna stopa iznosi 3,50% na godišnjem nivou. 

• Način i rokovi isplate glavnice i kamate: Glavnica i pripadajući dio kamate isplaćivaće se u jednakim polugodišnjim anuitetima, ukupno 20 (dvadeset) anuiteta. Plaćanje će se vršiti posredstvom Centralnog registra hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka (u daljem tekstu: platni agent). Rok plaćanja dospjelog anuiteta od strane Emitenta na račun za posebnu namjenu platnog agenta iznosi dvanaest (12) radnih dana od dana dospijeća, odnosno od dana izvršenog obračuna dospjelog anuiteta od strane platnog agenta, a platni agent vrši isplatu sa računa za posebnu namjenu na račune vlasnika obveznica u roku od tri radna dana od dana uplate anuiteta na račun za posebnu namjenu. Ukoliko je dan isplate anuiteta iz obveznica neradni dan, isplata će se vršiti prvog narednog radnog dana. Radni dan je dan koji je utvrđen kao radni dan Centralnog registra hartija od vrijednosti a.d Banja Luka, te poslovnih banaka koje obavljaju poslove platnog prometa u Republici Srpskoj i BiH. U slučaju kašnjenja isplate anuiteta, Emitent je obavezan da plati i zakonsku zateznu kamatu. 

• Obezbjeđenje obaveza iz prve emisije obveznica: U cilјu obezbjeđenja urednog plaćanja dospjelog anuiteta po osnovu emitovanih obveznica iz prve emisije, Garant emisije Vlada Republike Srpske će izdati garanciju na cjelokupni iznos emisije i položiti je kod Centralnog registra hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka, a sve u skladu sa Procedurama o korišćenju mjenica emitenta i garancije Republike Srpske u postupku obezbjeđenja plaćanja obaveza po osnovu dospjelih anuiteta iz dužničkih hartija od vrijednosti, usvojenim od strane Upravnog odbora Centralnog registra hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka broj UO-5976/21 od dana 02.04.2021. godine. Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Republike Srpske za dugoročno zaduženje emisijom obveznica MH ERS Matično preduzeće – ZP “Elektrokrajina“ AD Banja Luka,  broj 04/1-012-2-1428/21 od dana 13.05.2021. godine, koja je objavljena u Sl. glasniku Republike Srpske broj 44/21, dana 14.05.2021. godine.

• Valutna klauzula: Radi očuvanja realne vrijednosti, ukoliko dođe do promjene kursa KM u odnosu na EURO, primjenjivaće se valutna klauzula (preračun KM u EURO, odnosno EURO u KM) po srednjem kursu, a prema kursnoj listi Centralne banke BiH na dan dospijeća anuiteta.

• Prava i ograničenja prava vlasnika: Pravo na povrat glavnice i pravo na naplatu pripadajuće kamate. Nijedan vlasnik nema pravo tražiti prijevremeno dospijeće obveznica.

•  Pravo preče kupovine obveznica: Emisija se vrši bez korištenja prava preče kupovine.

• Prava emitenta: Emitent zadržava pravo na odustajanje od javne ponude obveznica i prekid emisije prije isteka roka za njihov upis i uplatu. Emitent zadržava i pravo na završetak postupka upisa i uplate obveznica ukoliko emisija bude u cjelosti upisana i uplaćena prije isteka roka utvrđenog za njihov upis i uplatu.

• Prodajna cijena: Cijena po kojoj investitori upisuju i uplaćuju obveznice formiraće se na berzi, po metodi kontinuirane javne ponude (višestruke cijene) u skladu sa Pravilima Banjalučke berze, s tim da će prodajni nalog biti unesen po cijeni od 1.000,00 KM. Standard povećanja cijene je 0,01 KM;

• Rok trajanja upisa i uplate: Početak upisa i uplate obveznica je 29.06.2021. godine. Upis i uplata obveznica traju 30 dana, zaključno sa 28.07.2021. godine;

• Upis i uplata obveznica: Upis obveznica će se vršiti na Banjalučkoj berzi, posredstvom ovlašćenih berzanskih posrednika na tržištu hartija od vrijednosti Republike Srpske, u skladu sa radnim vremenom ovlašćenih berzanskih posrednika. Uplate za kupovinu obveznica kupci vrše na račun ovlaštenog berzanskog posrednika na tržištu hartija od vrijednosti Republike Srpske, posredstvom kojeg izdaju nalog za upis obveznica. Po realizaciji kupovnog naloga, ovlašteni berzanski posrednik transferiše iznos novčanih sredstava koji odgovara broju upisanih obveznica pomnoženih sa cijenom naznačenom na nalogu za upis na privremeni namjenski račun za deponovanje uplata po osnovu kupovine obveznica br. 5550900052290733, otvoren kod Nove banke a.d. Banja Luka. Sredstvo plaćanja je novac, konvertibilna marka (KM).

• Jedinstveni prospekt za javnu ponudu obveznica iz prve emisije i njihovo uvrštenje na službeno tržište Banjalučke berze besplatno je dostupan u prostorijama Emitenta, agenta emisije, te na Internet stranici Banjalučke berze: www.blberza.com.

• Kriterijum uspješnosti emisije: Emisija se smatra uspješnom ukoliko, u roku od 30 dana predviđenom za upis i uplatu, bude upisano i uplaćeno minimalno 60% obveznica ponuđenih Jedinstvenim prospektom.

• Ovlašćeno lice Emitenta za sprovođenje emisije: Vršilac dužnosti direktora Emitenta, Dragan Čavić.

Više informacija o prvoj emisiji obveznica Emitenta se može dobiti kod agenta emisije „Monet Broker" a.d. Banja Luka, Jovana Dučića 25, 78000 Banja Luka, ili na telefon 051/345-600.

ZP „ELEKTROKRAJINA“ AD Banja Luka,
zastupan po „Monet Broker" a.d. Banja Luka.

Other news